10. september 2011

Zapuščina

"Luč" - tam, zgoraj

Preventiva. Vedno se izkaže za boljšo od kurative. Predvsem, ko je govora o zaščiti nas samih. IPOZ - Industrija preventivne osebne zaščite je bilo vrsto let uspešno proizvodno podjetje, kjer so izdelovali zaščitna oblačila, rokavice, pajace, copate...
"Zrak" - napeljava za pnevmatske stroje, robote

Proizvodnja. Delo na prvi pogled ni psihično naporno. Vsak opravlja svoje, stikov je malo, delavnik pa po navadi ne traja več kot 8 ur, vse je organizirano. A to je le iluzija, kateri verjamejo ljudje, ki proizvodnje niso nikoli izkusili.

"Veter" - medsebojni odnosi, konflikti
Slika je v večini primerov povsem obratna. Proizvodnja zaposluje večinoma nižje izobraženo delovno silo, do katerih imajo nadrejeni prav nek specifičen odnos. Seveda obstajajo osamljene izjeme. Marsikoga je v proizvodnjo potisnila tudi finančna stiska, saj v našem okolju kakih drugih priložnosti za zaslužek praktično ni bilo. Seveda je delo v proizvodnji utrujajoče. In ne samo fizično. Rutina, 8 ur ponavljanja istih gibov, je še kako naporna za psiho. Nekdaj razmišljujoči ljudje postajajo roboti.

"Črta" - vse se postavi na glavo, trenutek

V medijih krožijo objave o izčrpavanju podjetja s strani vodstva med letoma 1995 in 1997. Kmalu za tem je podjetje bankrotiralo. Največje žrtve takih ravnanj pa so marljivi in pošteni ljudje, delavci, ki ne razmišljajo o pohlepu.

"Zapuščina" - nekdaj polna, življenja



Bore malo je ostalo. Ostali so brezposelni, ostala je beda.

1 komentar:

  1. Podjetje je bilo nekaj časa uspešno, a je, kot je zapisano, kaj kmalu začelo toniti v pozabo. Najprej je bilo navrsti izkoriščanje delavcev, kasneje je sledilo "molzenje" podjetja, ostale so pa le še stene. Vse to le zaradi vodstva podjetja, ki je imelo željo po hitrem zaslužku. Pridni delavci pa tako ali tako vedno nastradajo, tu ni bilo nič drugače.

    Žalostno pa je, da to vodstvo sedaj vodi še nekaj drugih slovenskih podjetij. Kaj bo sledilo, si lahko le mislimo...

    OdgovoriIzbriši