12. september 2011

Laibach: Rdeči revirji, črn križ

"Laibach" - 1. junij 1980, Trbovlje
Skupina Laibach je bila ustanovljena poleti 1980 v Trbovljah v Sloveniji, takrat še eni od republik Socialistične federativne republike Jugoslavije. V istem letu so Laibach v Trbovljah izoblikovali multimedijski projekt »Rdeči revirji«, ki ga je občinska uprava Trbovlje takrat prepovedala.
"NSK" - glasba, dizajn, slikarstvo, gledališče

1984 so se posamezne skupine Laibach (glasba), IRWIN (slikarstvo, grafika) in Noordung (gledališče) združile v kolektiv pod skupnim imenom Neue Slowenische Kunst (NSK). Decembra istega leta so imeli Laibach zaradi prepovedi izvajanja anonimen koncert v Ljubljani.

"Stroji" - Eber, Saliger, Dachauer, Keller

30. let po tem incidentu se je Laibach vrnil na mesto zločina in v maternem mestu pripravil delno rekonstrukcijski in delno nov večpredstavnostni in večdnevni dogodek, ki je, skozi retrospekcijo, obravnaval iste vsebinske in formalne parametre kot leta 1980. A so tokrat, v časovni distanci in v kontekstu nove družbenopolitične paradigme, dobili drugačne interpretacijske pomene.

"Brat moj" - koncert, DDT

Koncertni del se je odvil v luči impresivne mistične drže nastopajočih, pospremljenih z udarnimi vizualizacijami in odličnim ozvočenjem. Priča smo bili dvournemu sprehodu skozi njihovo glasbeno pot. Ob prvih taktih komada Tanz Mit Laibach, nekje v drugi polovici, pa se je dvorana uprla udobju rdeče oblazinjenih stolov.

"Dekade" - mozaik, V.A.T.


Pri izvedbi projekta 30. obletnice skupine Laibach je aktivno sodelovala tudi skupina V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) in ob tej priložnosti izdelala mozaik ter postavila spremljevalno razstavo, v kateri so med drugim reinterpretirali Deset točk konventa (avtorji tega so bili Andrej Uduč, Tanja Hanžič, Špela Pavli in Maša Jazbec).

Ni komentarjev:

Objavite komentar