11. september 2011

AF-S DX Nikkor 18-105mm 1:3,5-5,6G ED VR


Nikkorjev 18-105mm zoom objektiv je eden cenejših, zelo pogost tudi kot kit objektiv v kompletih s fotoaparatom. Objektiv je formata DX, kar pomeni, da je prirejen manjšim tipalom. Izriše sliko polovične velikosti formata FX - 35mm. Namenjen je predvsem ljubiteljskim fotografom, katerim bo kot edini objektiv zelo dobro služil. Pokriva območje od zelo - a ne ekstremno - širokih 18mm, primernih predvsem za interierje in arhitekturo, do 105mm, ki že vstopajo v območje teleobjektivov. Izrezi pa zaradi formata DX ustrezajo goriščnicam od 27 do 158mm.



Kvaliteta objektiva je solidna, obroč za nastavitev goriščne razdalje je širok in lepo teče. Več kritik gre na račun obroča za ročno ostrenje. Njegov hod je izjemno kratek in otežuje natančno nastavitev fokusa pri večjih goriščnih razdaljah, prav tako objektiv ne premore skale za ročno nastavitev fokusirne razdalje. Vendar povprečen fotograf ob uporabi avtofokusa tega dvojega niti ne bo pogrešal. Adut tega objektiva je vsekakor sistem za stabilizacijo. Sistem za stabilizacijo v objektivu ima to prednost, da njegov učinek vidimo skozi okular še predno posnamemo fotografijo. V praksi sistem deluje zelo dobro. Zazna tudi panning in takrat stabilizira le eno os.

Optične zmogljivosti objektiva so zadovoljive. Svetlobna jakost sledi cenejšim zoom objektivom in sega od f/3,5 do /f5,6 pri največji goriščnici. Največ detajlov izrisuje pri zaslonkah okrog f/8, pri manjših pa je padec ostrine zelo očiten. Ostrenje sicer deluje natančno, hitrost pa je povprečna. Objketiv pač ni namenjen športnim reportažam. Z izjemo šaha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar