24. september 2011

Marumi DHG Circular P.L.D 67 mm



Marumi je japonski proizvajalec optike, vodilni na področju polarizacijskih filtrov. Filter odlikuje kvaliteten premaz proti bleščanju, kateremu pomaga še črno obrobljen rob stekla, ki zmanjša notranje odboje. Zaradi njegove tankosti pa je primeren tudi za širokokotne objektive, saj je vinjetiranje minimalno.


Polarizacijski filtri imajo ozek spekter uporabe in lahko ob nepravilni uporabi kaj hitro povzročijo težave fotografom začetnikom. Ti navadno niti ne vejo, da je za željeni učinek potrebno filter zavrteti v določen kot glede na izvir svetlobe.

Glavni namen polarizatorja je zmanjševanje odbojev svetlobe. Svetloba, odbita od nekovinskih površin je bolj ali manj polarizirana (valovanje potuje le v eni dimenziji). S polarizatorjem lahko tako svetlobo prestrežemo in izničimo tako, da ga obrnemo v pravi položaj. Najpogosteje z njim odstranjujemo odseve iz stekla in vode, nista pa to edina primera uporabe. Velik učinek dosežemo tudi pri odstranjevanju vseh vrst bleskov, ko je vir svetlobe neposredno pred nami in obrnjen proti nam. Drugi primer uporabe je poudarjanje neba. Na prvi pogled se zdi, da modrina neba nima zveze z bleščanjem, a gre tudi tu le za odstranjevanje odbojev. Atmosfera ni vakuum, atmosfera je skupek plinov in delcev na katerih se sončna svetloba lomi in odbija.

1 komentar: