7. september 2011

50 let potem


"Burmašina" - ročno gnane vrtalnike danes zamenjujejo električni, 220V

Trbovlje. Mesto neštetih priložnosti. Zaživelo je v začetku 19. stoletja, z začetkom pridobivanja premoga in s tem povezane potrebe po izdelkih kovinarsko predelovalne industrije. Strojna tovarna Trbovlje (STT) je nastala leta 1948 po osamosvojitvi Centralnih rudniških delavnic trboveljskega rudnika.
"Georgi" - kotna brusilka, brusilec

Za potrebe rudnikov, strojegradnje, železarstva, gradbeništva so izdelovali vitle, izvozne stroje, kletke in vrvice, naprave za poglabljanje jaškov, dvigalne naprave, transportne naprave, separacijske stroje, elevatorje, izdelke finomehanike, analitske tehtnice in uteži, odlitke iz sive in barvne litine ter modele za kovinske odlitke. Na leto so izdelali približno 4130 ton strojnih naprav in raznih odlitkov.

"Malca" - jogurt, 50 let potem

V obdobju razcveta je podjetje zaposlovalo 1700 ljudi. Danes kolektiv šteje 250 zaposlenih. Ne gre zanemariti dejstva, da varovanje zdravja delavcev v tej branži nikoli ni bila prioriteta. Pereč problem niso poškodbe, katere lahko vzročno povežemo z nezgodo, temveč kovinski prah v zraku, ki se leta nabira v telesih in dolgoročno pusti posledice pri prav vseh delavcih.

"Tehnika" - numerični krmilnik, hi-tech
Kljub mnogim padcem, je tovarna preživela do danes. In z njo je preživela tudi tehnologija, ki je še vedno ista kot pred 50 leti. Živi muzej.

"Karusel" - stružnica z vretenom na tleh, vrtiljak

Nekoč je cvetela industrija. Po petdesetih letih je ostalo le še upanje. Životarjenje dan za dnem.

1 komentar:

  1. Robert, imaš občutek za ljudi, za duh časa, za našo dolino duhov....Pa vseeno življenje ni zamrlo, optimizem še obstaja, morda ravno v mladih.

    OdgovoriIzbriši