24. oktober 2012

Obisk Aerokluba Zagorje

"Popoldan" - nikoli ni prepozno

Zametki letalstva v Zasavju segajo v obdobje pred drugo svetovno vojno, saj so se takrat mnogi prebivalci zasavskih občin začeli ukvarjati z modelarstvom in drsalnim padalstvom. Prvi sestanek Aerokluba Trbovlje se je zgodil leta 1939, udeležilo pa se ga je 50 nedebudnih letalcev in letalk. V drugi svetovni je Zagorje v aprilskih borbah nad Beogradom izgubilo pogumnega, zagrizenega in neustrašnega Karla Štrbenka, ki je prej sestrelil 3 sovražnikova letala. Po vojni so aeroklubi delovali v vseh treh zasavskih občinah, vendar očitno nepovezano. Uživali so le kratkotrajna obdobja delovanja. Obstoječi Aeroklub Zagorje je bil ustanovljen 8. decembra 1990, takrat na pobudo motornih zmajarjev.


"Zagorje" - 123.50

Pozno popoldne, ko Zagorsko kotlino že zajame senca, se Ruardi prelevi v idilčno planoto, ki človeka še ne izpusti iz objema sončnoh žarkov.

"Srce" - mlado, odprto, svobodno

Pilote Aerokluba Zagorje združuje eno - ljubezen do letenja. Njihova vzletna in pristajalna steza je namreč skrita v ozkih kanjonih med strmimi zasavskimi stenami. Vzletišče dolgo 450 metrov leži na severo-vzhodu Zagorja ob Savi na platoju Ruardi.

"Sonce" - prebujanje poznega popoldneva

Člani kluba razpolagajo z več motornimi letali. Zodiac CH 601 XL je športno letalo, ki navdušuje tako z udobjem kot z zmogljivostmi športnega letenja.

"V zavetju" - Piper Archer II

Letalo Piper Archer je bilo v kosih prepeljano iz Kanade in ponovno sestavljeno v Žičah pri Slovenskih Konjicah. Letalo ima poleg pilotovega še tri sedeže. Spredaj za kopilota ter zadaj za dva potnika. Velik rezervoar za gorivo mu omogoča do 7 ur avtonomije v zraku.

"Rutina" - Alojz Završnik med pregledom pred vzletom

Alojz Završnik je najizkušenejši pilot kluba in zaslužen za preoblikovanje zmajarskega Aerokluba Zagorje v klub letal generalne kategorije. Na njegovo prijazno povabilo sem se mu na zadnjem sedežu Piper Super Cuba Pa-18-90 pridružil na panoramskem letu okrog Kuma. Prisrčno vabljeni k ogledu prekrasne jesenske idile iz zraka.

"2 sedeža" - Piper Super Cub Pa-18-90

Zasnova Super Cuba je nastala v 30 letih prejšnjega stoletja, ko je poslovnež William Piper z nakupom družbe Taylor Brothers Aircraft vstopil v svet letalstva. Po vojni je Cub doživel nadgradnjo z močnejšim Continentalovim 90 konjskim motorjem, kasneje pa še z aluminijastimi rebri kril in ožjim trupom. Klubsko letalo je bilo proizvedeno leta 1952 v Lock Heavnu (Združene države Amerike) in je letelo v nizozemskih zračnih silah.

"Razgled" - vzpenjanje v nebo

Vzletišče Ruardi velja za enega najbolj zahtevnih v Sloveniji. Vzletanje in pristajanje na njem zahteva posebni tehniki.

"Pristanek" - drugo najstarejše letalo v Sloveniji

Več o letalstvu v Zasavju si lahko preberete na spletnih straneh Aerokluba Zagorje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar