10. oktober 2012

Iztekajoče se minute kinooperaterja

"Čednost" - točnost

Čas se izteka. Filmsko solato kino operaterja bo nadomestila elektronika. Trak se z letom 2013 dokončno poslavlja iz filmske industrije. Podajalne mize bodo zamenjali trdi diski. Solata bo le še na jedilniku.

"Kolut" - miza

Začetki filma segajo vse v leto 1832, ko sta Joseph Antoine Ferdinand Plateau in Simon von Stampfer, neodvisno skonstruirata “čarobno kolo” (fenakistoskop) pripravo pri kateri se z opazovanjem serije slik skozi reže v vrtečem kolesu, ustvari v gledalcu občutek gibajoče slike.

"Projektor" - slika, ton

Film formata 35 mm (širina traku), ki se je uveljavil tako v fotografski indutriji kot v filmski je bil do nedavnega najbolj popularen. Kot standard se je uveljavil leta 1909 prav zaradi ugodnega razmerja med ceno in kvaliteto. Velikost ter s tem povezani dolžina in teža traku pa je primerna tudi za rokovanje z njim. S prehodom filsmke produkcije na digitalne filmske kamere in s tem digitalno obdelavo filma ter digitalno projekcijo povsem odpade potreba po filmskem traku.

"Podajanje filma" - avtomatika

Poleg slike je na traku zapisan tudi zvok. Pozorno oko tik ob filmskih sličicah opazi dve črtici z z zvočnim zapisom - analogni zapis. Ob veliki povečavi pa je moč videti še dva digitalna zapisa - DD (Dolby Digital) med perforacijami in SDDS (Sony Dynamic Digital Sound) na vsakem robu. Zvok bere vočna glava nameščena pod lečo.

"60 A" - tok

Luč, srce, ostaja na svojem mestu. Nasvidenje!

"Trak" - kolesa

Ni komentarjev:

Objavite komentar