13. oktober 2012

Tekst v podobi

"Prepletanje" - tekst, podoba

Tekst v podobi je naslov tematskih razstav, ki jih je za sezono 2011/2012 razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Janez Zalaznik, akademski slikar, grafični oblikovalec, pedagog, publicist in avtor priročnikov s področja umetnosti, si je ogledal selekcionirane regijske razstave. Oseminpetdeset del, ki so se uvrstila skozi končno selektorsko sito, pomeni dokaj oster izbor, hkrati pa pred gledalca, strokovno in ljubiteljsko publiko prinaša razstavo, ki po svoji kvaliteti in domiselnosti formalnih rešitev ne le presega običajne preglede ljubiteljske likovne dejavnosti, temveč se kaže kot odličen kulturni dosežek.



Avtorji so tekst v likovno podobo prenesli na različne načine ter z različnimi nameni in razumevanjem materije. Največ likovnikov je ostalo pri sliki, ustvarjeni v oljnih ali akrilnih barvah; tekst so uporabili kot nosilec družbenoangažiranega sporočila ali pa so črke, številke in besede vzeli kot ponujeni likovni material, iz katerega so sestavili likovno učinkovito podobo.








Državna razstava, ki v okviru Mednarodnega festivala mlade literature Urška, sodi v program EPK (Evropske prestolnice kulture) 2012, je do 30. oktobra 2012 na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Od 16. novembra 2012 do 24. februarja 2013 pa bo gostovala v Dolenjskem muzeju Novo mesto.




Ni komentarjev:

Objavite komentar