2. december 2011

Pomanjkanje padavin

"Voda" - obilje vode
Količina padavin na letni ravni je ob koncu leta 2011 še vedno pod dolgoletnim slovenskim povprečjem. V osrednjem delu Slovenije je do konca novembra padlo od 700 do 900 mm, na severovzhodu države 650 mm, največ na severozahodu države dobrih 1200 mm in najmanj na obali, le nekaj manj kot 600 mm. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem je letošnja količina padavin manjša za 15 % na severozahodu in severovzhodu države ter za skoraj 30 % v večjem delu osrednje Slovenije. Na obali je pomanjkanje padavin še večje, saj so do konca novembra namerili za 40% manj padavin kot v primerljivem obdobju dolgoletnega povprečja.

"Kapljica" - čez rob

Vegetacijsko obdobje, ki traja od aprila do konca septembra, se je po celi državi končalo z negativno vodno bilanco. Primanjkljaji vode so se v primerjavi s količino izhlapele vode gibali med 140 in 180 mm, zdaleč največji pa so bili na obali, kjer je vodni primanjkljaj znašal skoraj 600 mm, na Goriškem pa dobrih 360 mm. V začetku meseca oktobra je sprva kazalo dobro, saj so se s prehodom deževne fronte izdatno povečale količine padavin, ki so izboljšale vodno bilanco. To stanje je trajalo le kratek čas. Sledilo je sušno obdboje z občasno pretoplim vremenom za mesec november tako, da se je stanje še poslabšalo.Po podatkih z meteoroloških postaj, je bil letošnji november od leta 1961 celo najbolj suh.

"Reka" - dere, podira

V kolikor se stanje ne bo kmalu spremenilo, se lahko ob močnejših in več dni trajajočih zimskih otoplitvah, ki predramijo ozimne posevke žit, rastline že znajdejo v sušnem stresu. (vir: ARSO)

Ni komentarjev:

Objavite komentar