5. december 2011

Dunaj

"Kralj ulice" - vprega pred taksisti

Dunaj (nemško Wien) je glavno mesto Avstrije in obenem tudi glavno mesto ene od devetih avstrijskih zveznih dežel (Bundesland Wien). Mesto leži na obeh bregovih reke Donave, približno 40 km od meje s Slovaško ter vsega 50 km od slovaške prestolnice Bratislave. Zvezna dežela Dunaj leži v celoti znotraj zvezne dežele Spodnja Avstrija. Z 1,7 milijona prebivalcev je Dunaj največje mesto v Avstriji ter njeno kulturno ter politično središče.

"Angeli" - nežnost in milina

Ob Hofburg-u, cesarski palači habsbušrke monarhije, se razprostira grajski park s številnimi kipi. Leta 1918 je bil s padcem habsburškega cesarstva park odprt za javnost. Na severnem delu meji na veličasten steklen botanični vrt, kjer si je mogoče ogledati tudi tropske metulje in nekaj vrst netopirjev.

"Vodnjak" - moč in neustrašnost

Na glavnem trgu, imenovanim Freyung, v centru prvega dunajskega okrožja stoji vodnjak. Zgrajen je bil med leti 1844 in 1846 v čast cesarja Ferdinanda prvega. Trg je kasneje postal tudi pomebno stičišče uličnih umetnikov ter zabavljačev.

"Rathaus" - stolp z uro

Mestna hiša je bila zgrajena med leti 1872 in 1883. V gotskem slogu jo je oblikoval Friedrich von Schmidt. V njeni baročni dvorani deluje tudi tradicionalna restavracija, ki ponuja dunajske specialitete.

"Palais Ferstel" - galerija

Palača je bila postavljena med letoma 1856 in 1860, obnovljena pa 1980. Nekoč je bil tu sedež avstrijsko-madžarske banke, sedaj pa v njej gostujejo izključno prodajni saloni in slavni Café Central.

Ni komentarjev:

Objavite komentar