19. december 2011

Predbožični Salzburg, 1. del

"Angel" - pogled proti vrhu kupole

Dobršen del salzburške zgodovine so krojili škofje. Ti so lahko brez motenj, ki bi jih povzročali necerkveni vladarji, skozi stoletja dograjevali številne sakralne objekte, ki danes mestu dajejo značilno veduto. Salzburška katedrala je katedrala rimskokatoliške salzburške nadškofije, posvečena svetemu Rupertu iz Salzburga.

"Barok" - umetnostni slog 17. stoletja

Zapisi o prvi katedrali segajo v leto 774. Zgrajena je bila med letoma 767 in 774, dolga 66 in široka 33 metrov. Leta 842 je ob udaru strele stavba pogorela, tri leta kasneje pa se je pričela ponovna gradnja. Cerkev je tako v zgodnjem srednjem veku doživela tri obnove.

"Temelj" - stara bazilika

Po nekaj neuspelih poskusih obnove bazilike konec 16. stoltja je nadškof Wolf Dietrich izdal sklep o njenem rušenju in ponovni izgradnji. Za arhitekta je najel italijanskega arhitekta Vincenza Scamozzija, ki je pripravil načrt za celotno novo stavbo. Gradnja se je pričela šele ko je nadškofa Dietricha nasledil nadškof Markus Sitticus von Hohenems. Ta je leta 1614 postavil temeljni kamen sedanje katedrale. Na novo jo je zasnoval Santino Solari, ki je temeljito spremenil prvotni načrt, zgrajena pa je bila v manj kot 15 letih.

"Oltar" - kjer duhovnik mašuje

Ob odprtju 24. spetembra 1628 je v njej na marmornih galerijah 12 zborov zapelo hvalnico "Te deum".

"Vsemogočne" - piščali
Salzburška katedrala je bila zadnjič poškodovana med drugo svetovno vojno, ko je na kupolo nad osrednjim prehodom padla bomba. Doknčno pa je bila obnovljena šele v letu 1959.

"Želje" - vse dobro

< 2. del > < 3. del > < 4. del >

Ni komentarjev:

Objavite komentar