1. junij 2013

Vaja: Letalska nesreča

"Vzlet" - Bell 412
25. maj 2013. Vzletišče Ruardi, Zagorje ob Savi. Odvija se letalski miting. Spektakularni manevri izkušenih pilotov navdušujejo gledalce. Pilot ob pristanku zaradi napake na krmilnsem sistemu letala Utva 75 izgubi nadzor in zapelje v množico. Prijetno sobotno jutro se v sekundi spremeni v nočno moro. Ob ponesrečenem letalu, se vname razlito gorivo, kar predstavlja še dodatno nevarnost. Na prizorišče kmalu za domačini prihitijo tudi gasilci poklicne gasilske enote Trbovlje, ki so ustrezno usposobljeni za delo z nevarnimi snovmi.

"Ekipa za evarne snovi" - HTRV, PNS2
Na prizorišče kmalu za domačini prihitijo tudi gasilci poklicne gasilske enote Trbovlje, ki so ustrezno opremljeni in usposobljeni za delo z nevarnimi snovmi. Ekipa štirih požrtvovalnih mož hitro oceni situacijo in po navodilu vodje začne s postopki prečrpavanja goriva.

Hude poškodbe zahtevajo hitro in zanesljivo oskrbo. Ekipe reševalcev z zdravniki hitro vzpostavijo triažno službo, ki poškodovance razvršča v skupine glede na vrsto in težo poškodbe. Usklajeno delovanje tima ključnega pomena za uspešno in učinkovito opravljanje nalog. V nevarnih situacijah pa je to še toliko bolj pomembno. Na prizorišče nesreče prileti tudi helikopter, ki se zaradi svoje okretnosti, hitrosti in možnosti za nakladanje v nujnih primerih izkaže za odlično transportno sredstvo.

"Organizacija" - vodja in pomo

"Funkcije" - vodja vaje

"Dekontaminacija" - spiranje

"Okretnost" - brez ovir

"Garderoba" - zaščitna obleka
"Reševanje" - Poškodovancev ne zmanjka

"Delo" - usklajenost

"Ozemljitev" - iskra je lahko nevarna
"Približevanje" - iztekanje goriva
"Minute" - čas se izteka

"Dekontaminacija" - bazen

"Vodja vaje" - disciplina, zbranost

Ni komentarjev:

Objavite komentar