29. junij 2013

Lafarge: Prenova bazenskega kompleksa

"Ideja" - prenova v 3 fazah


V Trbovljah smo, tako kot tudi v sosednjih občinah, priča vedno več zapuščenim insutrijskim objektom. Podobna usoda je doletela tudi cementarniški zimski bazen, ki zaradi večjih poškodb ne obratuje že nekaj let. A Lafarge, v nasprotju z ostalimi lastniki, ne spi. Bivša zgradba bazena trenutno gosti center kreativnosti PUNKT, katermu se v sodelovanju s študenti 2. letnika ljubljanske Fakultete za arhitekturo pod mentorstvom izrednega profesorja mag. Tadeja Glajžarja obeta kompletna prenova prostorov.

"V spremstvu mentorja" - bodoči arhitektki
5 študentov 2. letnika je poprijelo za več kot 40 let stare ročno narisane načrte in iz njih izluščilo podobo zgradbe, ki so jo nato še uskladili z realnim stanjem. Sedaj pred nami stoji maketa nove razporeditve prostorov z nekaj kozmetičnimi dodatki.

"Detajli" - maketa

Načrt predvideva 3 faze prenove. Začenjši z ureditvijo vhoda, sanitarij in nekaj predelnimi stenami bo stavba zadostila osnovnim potrebam obiskovalcev. V letu dni, kolikor naj bi trajala druga faza, bo stopnišče dobilo dvigalo in tobogan. Zadnja faza bo stroškovno najobsežnejša in predvideva kompletno ureditev stavbe s teraso, dvema skate-parkoma, galerijo in klubskim prostorom,.

"Študija" - strateška pozicija
Bazen bo zamenjal največji skate-park v Sloveniji. Sprva se ideja zdi nekoliko bizarna, a podatek, da bi prenova bazena stala več kot novogradnja, ni zanemraljiv. Tudi opravljena študija govori v prid "skejterjev". Dejstvo, da takšnega parka še ni v Sloveniji, prav tako ne v Hrvaški prestolnici, pa v nas obudi optimizem, da v Trbovlje s konkretnim programom končno privabimo ljudi tudi iz daljne okolice.

"Podoba fasade" - prvi vtis
Zunanja podoba prenovljenega kompleksa ostaja v okvirjih nekdanjega arhitekturnega sloga, a s premišljenimi detajli odlično odraža nova dušo prostora.

"Ideja" - predstavitev
Projekt prenove izgleda obetavno. Nedvomno je to Lafarge-v korak v pravo smer. Evolucijsko nikoli ne preživi najmočnejši, niti najhitrejši. Preživi tisti, ki se najbolje prilagodi okolju.

"Pogled v notrajost" - diskusija
Oblikovanje, mediji, raziskovanje, pisanje, glasba, film, ples, podjetništvo, izobraževanje... To je zgolj prgišče dejavnosti, ki jih bodo omogočali prenovnjeni prostori. S pravimi vsebinami se bodo Trbovlje pravgotovo povzdignile iz nekajletnega dremeža. Začnimo živeti svoje sanje.

"Skate park" - raj za mlade

Ni komentarjev:

Objavite komentar