29. april 2012

Kult: Pet do sedmih

"5 sekund" - do sedmih

V okviru novomedijskega festivala Speculum Artium smo udeleženci skupine KULT v stari galeriji Delavskega doma Trbovlje pod mentorstvom Aleksa Kusa postavili prenosni fotografski studio. Fotografirali so se vsi zainteresirani udeleženci in obiskovalci festivala. V nadaljevanju je objvaljen izbor fotografij posnetih ob ambienatlni svetlobi. Aleksove studijsko osvetljene portrete pa smo uporabili v spletni izdaji časopisa Speculum Artium news.

26. april 2012

Dan boja proti okupatorju

"27. april" - dan prej
Ob 27. aprilu, Dnevu boja proti okupatorju, je gledališka dvorana Delavskega doma Trbovlje gostila osrednjo slovesnost. Sledil je pester ter kvaliteten kulturni program. Predstavili so se ženska vokalna skupina Brinke, zborček OŠ Tončke Čeč pod vodstvom Karmen Lindič, literarni prijatelji Društva upokojencev Trbovlje ter za piko na i še Tadeja Osredkar s fantastično izvedbo dveh skladb ob klavirski spremljavi Klemna Benka. Prireditev je povezovala Vida Vozel.

23. april 2012

Kult: Studijske luči

"Portret" - Studijski
Fotografski aparat zajema svetlobo in z njo na fotografski medij zapisuje sliko. Brez svetlobe torej ni slike. Svetloba pa je lahko naravnega (Sonce) ali umetnega izvora (luč). V naravi uporaba bliskavice torej ni nujna, lahko pa z njo doosvetlimo kakšen motiv. V nasprotju s tem, pa v studiu želimo čim manjši vpliv dnevne svetlobe in stalno popolno kontrolo nad osvetlitvijo le z bliskavicami. Uvod v studijsko fotografijo je za udeležence fotografske delavnice pripravil mojster portretne in poročne fotografije, Aleks Kus.

21. april 2012

Speculum Artium, 1. del

"The Beast" - in lepotica
Trbovlje, Novomedijsko mesto, te dni gosti že peti festival novomedijske umetnosti Speculum Artium 2012. Otvoritveni trak je tokrat prerezal plesni performans skupine The Beast. Tema letošnjega festivala je telesnost - virtualnost.

14. april 2012

Kombinat

"Z rdečo kredo" - na ušesne membrane

Zase pravijo, da niso bile v hosti, da nikoli niso bile lačne in ni jim bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagale na žrtvenik ideologij. Od kar pomnijo, lahko govorijo v svojem jeziku. So skupina delket, ki prepevajo pesmi upora z vsega sveta. Kot Ženski pevski zbor Kombinat so pred občinstvom prvič zapele 23. maja 2008 v sklopu proslave ob dnevu mladosti v Menzi pri koritu na Metelkovi. Tokrat pa so napolnile dvorano Delavskega doma Trbovlje.

13. april 2012

Plesno popotovanje

"Obvladovanje prostora" - v ritmu
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je 12. aprila v Delavskem domu Trbovlje organiziral Območno revijo Plesno popotovanje. Na dogodku se je pod mentorstvom pedagogov predstavilo več plesnih skupin in posameznikov: Učenci sodobnega plesa na Glasbeni šoli Trbovlje, plesna skupina Tarče OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, Kud B-boy Trbovlje, plesne skupine Športnega kulturnega društva Feniks Dol pri Hrastniku, plesna skupina Al Saiph Trbovlje, plesna skupina OŠ Trbovlje ter Anja Šurina in Luka Mravlje. Mentorji so za svoje delo prejeli priznanja, prav vsem - tudi nastopajočim - pa čestitamo za živahno in za oči pestro predstavo.

11. april 2012

Kult: Stop motion

"Speculum Artium" - napovednik
Stop motion je tehnika animiranja v kateri s fizičnim premikanjem objektov dosežemo učinek, kot da se premikajo sami. Predmete med posameznimi sličicami narahlo premikamo in tako s serijo posnetkov ustvarimo navidezno gibanje predmeta. V stop motion animacijah se zaradi enostavnega prilagajanja najpogosteje uporabljajo lutke s premikajočimi sklepi ali figurice iz plastelina. Današnji cilj skupine pa je bil ustvariti promocijsko animacijo za prihajajoči novomedijski festival Speculum Artium 2012. Zbrali smo vse potrebne elemente in posneli material.

10. april 2012

Pogled z zahoda

"Začelo se je" - betonarna
Trbovlje je mesto od sredine 20. stoletja, vendar so se ljudje v teh krajih naseljevali že davno prej, o čemer pričajo številne najdbe. Naselja so bila majhna, večinoma le nekaj kmetij. Njihovo število se je le počasi povečevalo, saj je bila zemlja skopa in bilo je je malo. Sprva so se naseljevali na vrhovih. Tam so sredi 19. stoletja zgradili cesto. Z njo so povezali dolino s Savinjsko dolino. Obsavsko cesto proti Hrastniku in Zagorju so gradili Nemci med 2. svetovno vojno.

9. april 2012

Kult: Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012

"Vrata" - Maribor, Evropska presotlnica kulture 2012
Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012, je bil destinacija tretjega celodnevnega izleta skupine KULT. Mesto je glede na geografsko velikost kulturno zelo dobro razvito. Temu v prid govori dejstvo, da je se v njegovem centru nahaja ogromno kulturnih ustanov - Slovensko narodno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Muzej nadškofije Maribor, Opera in balet, MMC Kibla, ter številne galerije:

2. april 2012

Adobe Photoshop Lightroom

"zadnja verzija" - Lightroom 4

Adobe že od nekdaj slovi po do potankosti dovršenih programskih paketih. Fotografom je tako na voljo že četrta različica zmogljive digitalne temnice Lightroom. Da gre že od samega začetka, tako za odlično zasnovano orodje kot tudi za učinkovit grafični vmesnik, govori dejstvo, da se le-ta ni bistveno spremenil že od prve izdaje.

Kult: Muzej novejše zgodovine Celje

"Animacija" - štiri minute
Začetki delovanja Muzeja novejše zgodovine Celje segajo v leto 1951, ko je bil v okviru takratnega Mestnega muzeja ustanovljen oddelek za zgodovino narodnoosvobodilne borbe. V prsotrih nekdanjega magistrata in prostorih Starega piskra je predstavil zgodovino Celja in celjske regije v letih 1918-1945. Sčasoma je muzel razširil svoje zbirke in začel usmerjati pozornost v raziskovanje življenja po leti 1945. Zbirke so prilagajali šolski mladini, ki je bila v sedemdesetih letih njegov najštevilčnejši obiskovalec.