9. april 2012

Kult: Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012

"Vrata" - Maribor, Evropska presotlnica kulture 2012
Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012, je bil destinacija tretjega celodnevnega izleta skupine KULT. Mesto je glede na geografsko velikost kulturno zelo dobro razvito. Temu v prid govori dejstvo, da je se v njegovem centru nahaja ogromno kulturnih ustanov - Slovensko narodno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Muzej nadškofije Maribor, Opera in balet, MMC Kibla, ter številne galerije:
"Kmetske slike" - Kibla
Jože Slak - Đoka za svoje slike pravi, da niso namenjene kmetom, temveč so to slike, nastale na kmetih, s kmečko pametjo. So nasprotje urbanim stvaritvam, ki si jih prizadeva uveljaviti s tujim bliščem zaslepljena, v bistvu pa kmetska slovenska  kulturna srenja.

"O fotografiji" - Fotogalerija STOLP
Fotografska podoba je postala najpogostejše in najmočnejše izrazno sredstvo komuniciranja. Hiperprodukcija, ki jo omogoča razvoj tehnologij ni privedla do boljšega razumevanja medija, temveč predvsem k inflaciji kritičnega razmišljanja ob uporabi fotografskih sredstev ter konzumaciji podob. Postavitve štirih avtorjev (Aleksandre Vajd in Hyneka Alta, Bojana Radoviča ter Andraža Beguša) nam prikazujejo nekaj možnih pristopov, ki napeljujejo k zavedanju o tem, kaj se skriva pod privlačno površino fotografskega papirja.

"Nedokončane modernizacije" - Umetnostna galerija Maribor
Razstava predstavlja številne arhitekturne projekte, od turističnih eksperimentov na jadranski obali, zasnov novih mest in predstavitvenih paviljonov na mednarodnih razstavah do razvpitih javnih zgradb in zgodovinskih obeležij v vseh državah naslednicah v obdobju od komunističnega prevzema oblasti 1945 do razpada SFRJ leta 1991. Namen projekta je z novim nabojem in (pre)drznostjo, ki ga prinaša časovni in politični odmik od polpreteklega obdobja, prevetriti socialistično arhitekturno zapuščino Jugoslavije in prebuditi močne in produktivne povezave, ki so v urbanem prostoru nekdanje skupne države prisotne na vsakem koraku. Projekt je rezultat dvoletnega sodelovanja več institucij in raziskovalnega dela več kot 50 strokovnjakov, predvsem arhitekturnih zgodovinarjev, kritikov in aktivistov.

"DigiArtStudio" - Vetrinjski dvor

Fabio Fonda (1948, po poklicu kardiolog) se začne zanimati za slikarsko teorijo in prakso že kot gimnazijec. Svet grafike ga očara v 70-ih, ko sreča Avgusta Černigoja in se spoprijatelji z Lojzetom Spacalom, prek katerega se seznani tudi z beneško mednarodno grafično šolo. Tam Fonda spozna Riccarda Licata in tehnike eksperimentalne grafike, ki zaznamujejo njegovo umetniško ustvarjanje, vse dokler v novih tehnologijah ne prepozna priložnosti in pobude za digitalno umetnost.

"Berlin Paris London" - Galerija 3X

Galerija 3X, ki deluje od leta 2010, je s samo 12 kvadratnimi metri ena najmanjših v Mariboru, a ima močan umetniški pridih. Kozarjeva se zavestno izogiba vsemu, kar daje institucionalnim javnim in zasebnim galerijam pridih trdosti. Razstave nastajajo sproti in brez vnaprejšnjega večmesečnega načrta. Vrata odpira umetnikom, ki so ji blizu in ki jih ne nadleguje z administrativnimi deli. Program je odziv na sprotne izzive. Galerija ni le prostor razstav, temveč tudi prostor druženja, ki vzdržuje umetniško skupnost. Z akcijami, pogostitvami in glasbenimi nastopi se mnogokrat seli na ulico in poživlja okoliško četrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar