1. februar 2012

Kult: Uvod v fotografijo

"Kult" - zgodovina fotografije
Prvo predavanje v sklopu projekta KULT je mladim približalo svet fotografije - igre pisanja s svetlobo. Obiskovalce je skozi zgodovino in krajšo teorijo popeljala Ines, Andrej pa jim je predstavil praktično delovanje fotoaparata.

"5 minutna naloga" - portretiranje

Po krajšem uvodu so udeleženci med seboj navezali stike v prvi praktični nalogi - fotografiranju svojih kolegov. S slednjim nadebudni mladi fotografi in fotografinje niso imeli težav.

"Delovanje fotoaprata" - Andrej, med teorijo in prakso

Andrej je na nazoren način prikazal tudi praktično delovanje analognega zrcalno-refleksnega fotoaparata. Delovanje takšnega fotoaparata je zaradi pomičnega polprosojnega zrcala nekoliko bolj zapleteno, a s tem omogoča, da motiv gledamo neposredno skozi objektiv. Zaradi te lastnosti so med fotografi najbrž tudi najbolj priljubljeni.

"Tuberkuloza" - foto-zgodba

Po tehničnem delu je sledil še vsebinski pristop. Skupaj smo si ogledali krajši foto-esej Jamesa Nachtweya: "Boj za življenje - boj proti tuberkulozi". Avtor v njem na dokumentaren in ekspliciten način zajema življenje tako bolnikov kot zdravstvenih delavcev. Tuberkuloza je danes najpogostejša nevarna nalezljiva bolezen. Z njo sta okuženi dve milijardi ljudi ali tretjina vsega svetovnega prebivalstva. Bolezen je ozdravljiva, a je za večjo možnot ozdravitve bistveno predvsem njeno hitro odkrivanje.

"občutek" - zavedanje ranljivosti

Fotografija je močno izrazno sredstvo, ki skozi avtorjev pristop na subjektivni način nagovarja slehernega gledalca. Oglejte si omenjeni foto-esej. (opomba: vsebuje eksplicitne prizore)

James Nachtwey: Boj za življenje - boj proti tuberkulozi


Ni komentarjev:

Objavite komentar