5. april 2016

Svečan zaključek sanacije skalnega podora

"Požrtvovalnost od prvega do zadnjega dne" - Matjaž Lapi, direktor gasilskega zavoda Trbovlje

V Trbovljah se je v veliki dvorani Delavskega doma Trbovlje županja Jasna Gabrič zahvalila vsem službam in posameznikom, ki so nesebično in predano pomagali pri reševanju ponesrečenih ob skalnem podoru, pa tudi vsem vpletenim v sanacijo te izjemno redke naravne nesreče. Povabilu na svečano podelitev zahval sta se odzvala tudi minister Peter Gašperšič ter predsednik vlade Miro Cerar, ki je tudi nagovoril navzoče.
Prisotni so v uvodu obnemeli ob grozovitem posnetku skalnega podora, ki so ga zabeležile varnostne kamere podjetja Lafarge cement Trbovlje in je bil predvajan na velikem platnu. Sklani podor se je zgodil 20. februarja nekaj minut čez sedmo uro zjutraj, ko je bil regijski center za obveščanje Trbovlje sprva obveščen o sproženem plazu pri trboveljski cementarni. Na kraj dogodka so takoj prispeli poklicni gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje, policisti in reševalci. Pod skalo je bilo ujeto osebno vozilo, v katerem sta bili dve osebi, ki jima je bila nemudoma nudena prva pomoč. Najprej so iz vozila v trboveljsko bolnišnico odpeljali sopotnico, po daljšem in izredno zahtevnem tehničnem reševanju pa okoli 10. ure še voznika vozila. Skale, ki so zgrmele na vozišče so močno poškodovale tudi vse glavne vode pod njo. Deli mesta so ostali brez vode, elektrike in telekomunikacijskih povezav.

Srečnega konca in te svečane podelitve zahval pa seveda ne bi bilo brez požrtvovalnih prostovoljcev in služb, ki so prve odreagirale ob nesreči. To so poklicni gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje z vodnjo intervencije Francem Kosmom ter prostovoljni gasilci PGD Trbovlje-mesto, zdravnica Amira Hajdarević, dr. med, spec. druž. med. in reševalci iz Zdravstvenega doma Trbovlje ter Center za obveščanje Trbovlje. Posebno zahvalo pa je iz rok županje prejel Matjaž Lapi, direktor Gasilskega zavoda Trbovlje, ki je pri reševanju situacije pomagal od prvega do zadnjega dne ter skrbel za koordinacijo vseh trboveljskih gasilskih društev. Gasilcem in reševalcem sta se na odru pridružili še osebi, ki sta zahvaljujoč vsem zgoraj omenjenim danes še vedno z nami. Oba bosta rojstni dan odslej lahko praznovala dvakrat v letu.

V zahvalo za požrtvovalnost so na prireditvi nastopili tudi nadarjeni mladi Trboveljčani. Kot prva se je na violini predstavila Simona Češarek, sledil je godalni orkester Poco Meno Mosso pod vodstvom Katje Mikula, trio harmonik s Tilnom Pangeršičem, Davidom Kuharičem in Danielom Iulianon ter zbor OŠ tončke Čeč pod vodstvom Zinke Bregar. Svojih pet minut na odru pa je dobil tudi Jezen Trbovc, ki ga je v satiričnem skeču uprizoril Vid Šteh.

Za hitro posredovanje na dan nesreče in organiziranju prometa gre zahvala možem v modrem iz Policijskih postaj Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. Članom združenja šoferjev in avtomehanikov gre zahvala za skrb za varnost otrok na šolski poti skozi Bevško. Komunala Trbovlje je že kmalu po nesreči zagotovila pitno vodo za večji del Trbovelj, distribucijska enota Trbovlje Elektra Ljubljana pa kmalu zatem tudi oskrbo z elektriko in agregate za prebivalce ob železnici. Podjetje Lafarge cement Trbovlje je zagotovilo prevoznost skozi dvorišče podjetja intervencijskim službam in javnemu prometu, Integral Zagorje pa je nudil dodatne termine prevozov z avtobusi. Za sanacijo gredo zahvale tudi podjetju CGP Novo mesto, podjetju Kaskader, podjetju Geobrugg AG iz Švice, podjetju Eho projekt, podjetju Rejda, okoljske rešitve, domačemu podjetju Sekopt, podjetju DRI, upravljanje investicij, telekomovemu centru Trbovlje, podjetju Javna razsvetljava, podjetju Žurbi Team, vsem poročevalcem in novinarjem, 151. helikopterski eskadrilji Slovenske vojske ter Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo. Učinkovita sanacija tako obsežne naravne nesreče je le še en dokaz več, da ljudje znamo stopiti skupaj.





















Ni komentarjev:

Objavite komentar