5. december 2014

Siterjev kavč: Obvezno cepljenje


"Premiera v DDT" - Primož Siter

Gosta prvega večera sta bila bili vodilni slovenski imeni v javni debati o obveznem cepljenju, doc. dr. Marko Vudrag, predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Nova Gorica in zagovornik cepljenja ter Primož Verbič, predsednik društva SVOOD in prvo ime civilne iniciative v podporo svobodi odločanja. V moderiranem pogovoru sta soočila argumente za in proti obveznosti cepljenja ter v sodelovanju s publiko sprožila živahno debato.


"Koristi so večje od tveganja" - doc. dr. Marko Vudrag

S cepljenjem se zavarujemo pred mnogimi zelo nevarnimi boleznimi. Z visokim odstotkom precepljenosti (ob obveznem cepljenju je v Sloveniji to znaša 95%) posredno zaščitimo tudi iz zdravstvenih razlogov necepljeno populacijo. Bi v primeru prostovoljnega cepljenja stopnja precepljenosti padla pod varno raven in s tem omogočila ponoven pojav bolezni?

"Vsak posameznik ima pravico do lastne presoje" - Primož Verbič
S prostovoljnin cepljenjem oz. možnostjo odklonitve cepljenja na posameznika ne preložimo le odgovornosti za njegovo zdravje in zdravje njegovih otrok, temveč tudi za zdravje celotne populacije. Smo v Sloveniji sploh zreli za tako ureditev.

"Komu sploh še zaupamo?" - stroka

Pomikamo se proti nevarni točki, ko več ne vemo komu bi zaupali - če sploh še komu. Ne zaupamo zdravnikom, ne zaupamo pridelovalcem hrane, ne zaupamo niti lastni državi...  Pretresljivo pa je to, da upravičeno!

"Burna razprava" - soočanje argumentov

K burni razpravi so svoj prispevek z lastnimi zgodbami dodali tudi nekateri gostje, vsi ki vas ta tematika zanima pa ste še vedno vabljeni na Facebook portal, kjer se v odprti skupini Siterjev Kavč, debata v elektronski obliki še vedno nadaljuje.

"Debata" - in zgodbe gostov

Ni komentarjev:

Objavite komentar