1. april 2014

Dobovec prejel avtomatski defibrilator

"Oživljanje" - prva pomoč

Kljub temu, da nas danes reševalci dosežejo dovolj hitro, da nas večina dogodkov ne stane življenja, je najpomembnejši postopek prve pomoči oživljanje. Ko neha biti srce, je 10 minut, kolikor je povprečje do prihoda reševalcev, še vedno predolgo. Kaj lahko očividec naredi? Toliko, kot zdravnik brez opreme. Z AED pa skoraj toliko, kot reševalna ekipa z vso premo! Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Dobovec se razprostira pod Kumom na nadmorski višini 680 m. Vas s šestimi zaselki zavzema več kot 2000 hektarov. Od tega pa več kot polovico zavzema neokrnjen gozd, na preostalem delu pa živi kmetijstvo. Naselje je odmaknjeno od urbanega okolja in tako tudi od služb nujne medicinske pomoči (NMP). Poveljstvo gasilske Zveze Trbovlje je v ponedeljek 24.3.2014 na pročelje gasilskega doma na Dobovcu namestilo prvi 24 ur dostopen avtomatski defibrilator in s tem omogočilo kvalitetnejšo prvo pomoč občanom do prihoda služb NMP. V ta namen so bila vsem krajanom v poštne nabiralnike dostavljeno tudi obvestilo o lokaciji in slikovna navodila.

Defibrilatorja na Dobovcu ne bi bilo brez Gasilske zveze Trbovlje, Zavarovalnice Triglav, Rdečega Križa, Občine Trbovlje in PGD Dobovec. Vsem iskrena hvala!

Za konec pa še nekaj pomembnih dejstev, ki jih velja upoštevati v primeru nesreče:

  • Če se človeku ustavi srce in mu ne pomagamo, umre po 10 minutah. Možgani se okvarijo že veliko prej.
  • Hiter električni sunek zelo poveča možnosti za preživetje.
  • Hitreje ukrepaš, več možnosti za preživetje bo žrtev imela.













Ni komentarjev:

Objavite komentar