18. november 2012

Bronto Skylift: Avto lestev

"Bronto" - Scania

Gasilci se pri svojem delu pogosto srečujejo z nudenjem pomoči ponesrečencem na višinah, zato je lestev njihov nepogrešljiv propomoček. Bronto Skylift je podjetje, ki gasilcem ponuja rešitve ravno na tem področju. To finsko podjetje, ki je trenutno vodilni svetovni dobavitelj gasilskih teleskopskih reševalnih platform, je te dni predstavilo svojo platformo na parkirišču Gasilskega zavoda Trbovlje.


"Teleskop" - lestev

Predstavljena lestev je z 32 metri vertikalnega in 25 metri horizontalnega dosega ena krajših iz njihove ponudbe, ki sega vse do vrtoglavih 112 metrov. Kljub temu pa se lahko pobaha z zavidljivimi specifikacijami. Osvetljena košara nosilnosti 500 kg premore elektronski krmilni sistem, ki zazna ovire in nanje opozarja upravljalca, avtomatsko šobo za gašenje s črpalko zmogljivosti 2500 l/min ter šobi na spodnji strani košare za gašenje ognja neposredno pod košaro. Košara je lahko opremljena tudi s priključki za vodo, zrak in elektriko.

"Komande" - nadgradnja
Upravljanje s košaro je elektronsko podprto in se lahko vrši s treh lokacij: neposredno s košari, s platforme na tovornjaku ali brezžično s tal. Ob okvari elektronike pa je mogoče lestev namestiti v položaj za vožnjo tudi ročno. Na ta način je zagotovljen tudi povratek košare na tla ob morebitni nezgodi upravljalca na košari.

"Priprave" - na tleh

Avto-lestev premore svojo črpalko, ne premore pa svoje zaloge vode. Za gašenje je zato potrebno imeti poleg še vir vode za gašenje. Poleg gašenja košara omogoča tudi fiksiranje dveh koritastih nosil za reševanje ponesrečencev z višin.

"Dvig" - proti nebu

Elektronsko krmiljenje se v praksi izkaže za precej dodelanega. Premiki košare so nesunkoviti, vse teče gladko. Da s košaro ne bi zadeli v oviro pa skrbi kopica senzorjev, ki spremljajo njen položaj ter okolico in v primeru približevanja oviri opozorijo upravljalca na nevarnost, če pa je potrebno pa tudi zaustavijo košaro.

"Podpora" - povečana stabilnost

Bronto Skylift sistemi so na voljo na šasijah različnih proizvajalcev od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Krajše in lažje dvoosne šasije so namenjene krajšim lestvam in dvigalom, medtem ko daljšim potrebno stabilnost zagotavljajo težje in daljše večosne izvedbe.

"Gašenje" - iz zraka

Lestve se v gasilstvu uporabljajo za reševanje z višin ali kot rezervno pot v primeru neprehodnih stopnišč ali neustreznih dostopnih poti. Stopnja nevarnosti pri delu na lestvi je veliko višja kot pri hoji po stopniščih, zato lestev uporabljamo zgolj takrat, ko nobena od drugih poti ni možna. Pri delu z lestvijo velja uporaba zaščitne čelade, varovalne vrvi in po potrebi tudi reševalni pas.

"Vračanje" - uspešno opravljena naloga

Izvedba teleskopske lestve z 32 metri maksimalne višine je ena krajših v ponudbi, kljub temu pa po ostalih zmogljivostih ne zaostaja za večjimi izvedbami. Njena kompaktnost ji omogoča lažje manevriranje po ozkih ulicah in gorskih cestah.

"32 metrov" - potovanje na vrh sveta

32 metrov višine zagotavlja tudi dober pogled na dogajanje ob prizorišču nesreče. Primarni namen pa je seveda zaščita in reševanje ogroženih ljudi.

"Razgled" - ni primarnega pomena

Ni komentarjev:

Objavite komentar