21. maj 2012

Kako se je vse začelo

"Čakajoč" - previjanje filma

Začetki fotografije segajo nazaj v 19. stoletje, ko je Joseph Nicéphore Niepce izumil material, ki se je pri stiku s svetlobo strdil. Fotografi so tako nadomeščati portretne slikarje, zaradi česar so le-ti začeli izgubljati stranke in vir preživetja. To je tudi obdobje, ko so se v slikarstvu razvile nove zvrsti - ena zadnjih in najbolj očtina od teh je abstrakcija (umetniška stvaritev brez razuma, pravil in popolnosti - pomembnejši so občutki, čustva in spontanost).

"Oko" - menljive leče

Prve fotografije na steklene in kovinske plošče so zabeležile le svetlost motiva - bile so črnobele. Ravno barve ter sposobnosti narisati imaginarne podobe so ostali glavni aduti slikarjev in slednje so to še danes - le da se vse seli na digitalni nivo obdelave. Razvoj novih manjših fotografskih medijev - filmov - je omogočil tudi razvoj manjših in ljudem dostopnejših kamer. Z barvnim filmom se pojavi tudi barvna fotografija.

"Občutljiv" - konstantno

Fotografija na film je z vedno cenejšimi modeli kamer in seveda relativno poceni obdelavo filmov zacvetela v 20. stoletju. Filmi, ki so bili v primerjavi s steklenimi ploščami precej bolj občutljivi na svetlobo, so omogočali krajše osvetlitvene čase in s tem ob ugodnih svetlobnih razmerah udobno fotografiranje "iz roke" brez stojal.

"36 posnetkov" - brez možnosti predogleda

Filmi so v primerjavi s prvotnimi fotografskimi ploščami, ki so omogočale en posnetek, zadostovali za do 36 posnetkov. 35mm filmi so zaradi svoje velikosti (oz. mahnosti) postali najbolj popularni tako v fotografski kot v filmski industriji. Majhnost je pomembna predvsem iz vidika praktičnosti pri zajemanju in obdelovanju filmskega materiala. Filmska kamera na trak po evropskih standardih v eni sekundi zabeleži 24 ali 25 sličic. To pomeni, da je za film dolg eno uro filmski trak dolg okrog 1800 metrov. Si predstavljate?

"1 slika" - na pritisk

Ostane lahko le še pritisnemo na sprožilec in prevrtimo film nazaj. V dobre stare čase.

"Nazaj" - v dobre stare čase

Ni komentarjev:

Objavite komentar