5. november 2011

Decembrska Budimpešta

"Palača" - čisto na robu gozda
Budimpešta je z 525 kvadratnimi kilometri in nekaj manj kot dvema milijonoma prebivalcev prestolnica Madžarske, mesto ki ga deli reka Donava. Je središče političnega, kulturenega, poslovnega in industrijskega razvoja v državi.

"Moderno" - poslovna zgradba

V Budimpešti je mogoče najti skoraj vse veje industrije - informatika, računalništvo, telekomunikacije. Industrijske hale so na obrobju mesta, v urbanem središču pa imajo sedeže podjetja glavnih nacionalnih in mednarodnih storitvenih dejavnosti ter finančne institucije.

"Mestno jedro" - v različnih slogih

Možnosti transporta v Budimpešti so zelo raznolike. V mesto vodita letalska in železniška linija. Javni prevoz zajema avtobuse, trolejbuse, tramvaje, podzemno železnico, rečni promet, vzpenjače in sedežnico. Cestno omrežje je spodobno, končuje pa se tudi projekt obvoznice okoli mesta.

"Okrog in okrog" - zgodovina se ponavlja

Arheološke najdbe dokazujejo poseljenost območja današnje Budimpešte že v kameni dobi. Pozneje je na mestu današnje Óbude keltsko pleme Evariski ustanovilo majhno naselbino Ak-Ink (bogate vode). Na njenih temeljih so Rimljani leta 89 ustanovili mesto Aquincum, ki je leta 106 postalo glavno mesto province Spodnja Panonija in to ostalo vse do konca 4. stoletja. Na mestu današnje Pešte (ob levem bregu Donave) je stalo mesto Contra aquincum (ali Trans Aquincum). V 5.stoletju, obdobju Hunov kralj Attila zgradi svoje mesto. Leta 896 so območje današnjega mesta zasedli Madžari in do leta 1873 so postopoma nastala samostojna mesta Stari Budim (Óbuda), Budim (Buda) in Pešta (Pest).

"Parlament" - ko veliki obmolknejo

Parlament (Országház), zgrajen med letoma 1885 in 1905 v novogotskem slogu po načrtih Imreja Steindla je ena najbolj znanih budimpeštanskih znamenitosti. Zgradba je dolga 268 metrov in ima mogočno kupolo. Ob zgraditvi je bil največji parlament na svetu.

"V Spomin" - junakom, padlim za svobodo

Trg herojev je eden izmed glavnih trgov v Budimpešti. Spomenik je bil zgrajen v odbobju, ko je bila Madžarska še del Avstrijskega cesarstva. Na sprednji strani je velik kamnit spomenik "V spomin junakom, ki so dali svoje življenje za svobodo in neodvisnost.", v ozadju pa ogromen steber z nadangelom Gabrijelom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar