27. junij 2015

Landskron: Affenberg


Pot nas je tokrat pripeljala v Avsrtijo, natančneje na Landskron, Hrib opic. Posestvo, ki je v privatni lasti, japonskim makakom zagotavlja varno življensko okolje in jim na več kot 4 hektarjih omogoča prosto gibanje kot v divjini. Tudi klimatske razmere, ki so podobne kot japonskim, opciam omogočajo, da celo leto preživijo na prostem. Kljub temu je glavno zatočišče pozimi ogrevano in jim nudi zatočišče v ekstremnih zimah. Za obiskovalce je odprta le polovica posestva, ostala polovica pa je namenjena samo opicam. Tam najdejo svoj mir in okolje za vzgojo mladičev. Vsako leto jih naštejejo okoli deset.

Japonski makaki spadajo v družino "opic starega sveta" in v divjini dočakajo tudi več kot 30 let. Opice na Landskronu pa ob ustreznem hranjenju in veterinarski oskrbi dosegajo povprečno 35 let. Makaki so vegetarijanci. Hranijo jih se s sadjem, zelenjavo, moko in listjem. Od repa do glave zrastejo do enega metra in dosežejo tudi do 25 kilogramov.
Ženitvena sezona makakov se začne v oktrobru in konča v februarju. Samica nosi mladiča 5 mesecev, koti pa enkrat letno. Zanimivo je, da se dvojčki ali trojčki pri makakih ne pojavljajo.



 



Ni komentarjev:

Objavite komentar