26. julij 2012

Kult Summercamp

"Trbovlje" - čez 50 let

V okviru interesne skupine KULT se v trboveljskem mladinskem centru nadaljuje poletni tabor s ciljem izdaleti turistično zanimive produkte in s tem vzpodbuditi turizem v Zasavju. Udeleženci so se razdelili v tri skupine, od katerih je vsaka razvila svoje ideje. Vsaka se je lotila imena, grafične podobe, spletne strani ter spominkov. Neobremenjenost mladih se je ob zaključku dneva izkazala z mnogimi svežimi idejami o prihodnosti regije.

23. julij 2012

Evropska prostovoljna služba

"Predavanje" - Akcija

Projekt Evropske prostovoljne službe (European Voluntary service - EVS) omogoča mladim, da postanejo prostovoljci v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev (ali manj za kratkoročne projekte). Med bivanjem v tujini program Mladi v akciji krije prostovoljcu bivanje, jezikovni tečaj, prevoze na delo, prehrano in žepnino. Poleg tega, da je skozi financiranje iz Programa za prostovoljca v materialnem smislu poskrbljeno, pa EVS nudi še veliko priložnosti za pridobitev različnih znanj in izkušenj v mednarodnem okolju. Izkušnje svojih poti nam je v sproščenem vzdušju zaupala Inês Gama, prostovoljka iz Portugalske, ki je po končani službi ostala v Trbovljah.

21. julij 2012

Dan odprtih vrat

"Cementarna" - vstop v Trbovlje

Cementarna Lafarge v Trbovljah vsako leto odpre vrata vsem, ki jih zanima proizvodnja cementa. V ta namen je znotraj kompleksa organiziran voden ogled po t.i. industrijski poti, kjer se udeleženci seznanijo s celotnim postopkom pridelave cementa, tudi z ekologijo. Na posameznih točkah poti so predstavljene različne faze proizvodnje:
  • pridobivanje surovine,
  • tehnologija peči,
  • kontrolna soba,
  • razgled po kompleksu,
  • mletje in skladiščenje ter
  • vplivi na okolje

13. julij 2012

Layerjeva hiša

"Hiša umetnikov" - LAYER

V bližini gradu Khislstein v Kranju je v nadstropni hiši iz 18. stoletja deloval Leopold Layer, eden najplodovitejših slovenskih slikarjev na prehodu iz 18. v 19. stoletje. Stavba pritegne pogled s slikovitim pročeljem, okrašenim s klasicistično štukaturno dekoracijo, ki jo dopolnjujeta kamniti portal in baročno občutena dekoracija pod napuščem. Še bolj dragocena je notranjost, kjer v nadstropju skriva banjasto obokano sobo, poslikano v začetku 19. stoletja, s personifikacijami umetnosti, ki jih spremlja na steni upodobljen portret umetnika ali morda stavbenika. Poslikan je tudi obok na stopnišču, kjer je leta 1840 slikar Jurij Tavčar naslikal moža z volovsko vprego. Hiša ima v terasah urejen vrt, s čudovitim pogledom na južni del mesta in Šmarjetno goro. Layerjeva hiša je stičišče kulturnega dogajanja v Kranju.  V poletnih mesecih v atriju hiše poteka kluturni program, deluje pa tudi kavarna. V galeriji se je predstavila tudi skupina V.A.T..