29. februar 2012

Jonas Žnidaršič: Moja Dežela

"Moja dežela" - kruta in lepa

V torek, 28. februarja, smo si v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje lahko ogledali predpremiero predstave Moja dežela. Komedijo je kot protiudarec današnjim psihosocialnim in političnim nečednostim spisal Jonas Žnidaršič. V njej se v kratkih zgodbah loteva vsega, kar je v naši deželi smešno, čudno ali narobe. V režiji Marka Bratuša delata Jonasu družbo Jure Godler ter Jože Robežnik. Vsekakor gre za predstavo vredno ogleda. Sledi nekaj utrinkov za pokušino.

23. februar 2012

Ob železnici

"Vez" - železna

Prva gradnja železnice, ki je bila za tiste čase še posebno zahteven projekt, je pripeljala v Trbovlje in druga mesta ob železnici veliko delavcev od drugod, predvsem iz Italije. Nekmečko prebivalstvo  je bilo tukaj že prej, saj so premog začeli kopati Maurerjevi že leta 1804 v Lakoncah. Leta 1847 je bil ustanovljen rudnik na Vodah, leta 1867 pa ga je prevzela Vodenska premogokopna družba in ga leta 1873 prodala Trboveljski premogokopni družbi. Istega leta so odkupili tudi Maurerjev rudnik in tako so bili vsi rudniki v Trbovljah združeni.

16. februar 2012

Vesna Davidovič: multiColor

"Color" - multiColor
Abstrakcija. Vesna Davidovič je slikarka, ki se izraža zelo raznoliko in dinamično. V tokratni razstavi multiColor lahko na platnih občudujemo različne barve ter materiale. Na prvi pogled abstrakcije deluje brez reda, a izučeno oko kmalu opazi uravnotežene kompozicije. Eksperimentalen pristop avtorice k slikarski površini poudarja močno izrazno strukturno teksturo površine, ki je vpeta v barvni spekter, na eni strani močno živih, agresivnih barv, in na drugi strani umirjenih zemeljskih pastelnih tonov. Glasbene vložke ob otvoritvi je prispeval izvrstni kantavtor Peter Dirnbek.

Kult: Modeli

"Stik" - fotograf, model
V prejšnjem zapisu sta povzeta predavanje in delavnica o vezi med fotografom in modelom, a zgolj z oči opazovalca. Tokrat predstavljam še nekaj bližnjih kadrov, nastalih v okviru delavnice KULT. Vsi modeli so prostovljci, udeleženci te delavnice.

15. februar 2012

Kult: Vez med fotografom in modelom

"D-SLR" - pogled skozi okular
Za udeleženci skupine Kult je še en prijeten torkov večer. Spoznavali so delovanje sistema za ostrenje ter rekompozicijo ob zaklenjeni točki ostrenja. Nekateri so tudi prvič izkusili pogled skozi okular. Slika v okularju je resda nekoliko manjša kot smo jo vajeni z velikih zaslonov malih kompakov, nima pa časovnega zamika, ki na kompaktih nastane zaradi predhodnega zajemanja in procesiranja prikazane "žive" slike.

11. februar 2012

Peugeot iOn

"iOn" - ekonomičen, enostaven, električen
Na tržišču se pojavljajo prvi avtomobili z zgolj električnim pogonskim sklopom. Eden takih je tudi predstavljeni Peugeot iOn, tihi mestni malček. Razvit je na osnovi Mitsubishijevega modela i-Miev, prav tako pa na njem pod imenom C-Zero najdemo tudi značko Citroëna. Vozilo z 2,5 metra medosne razdalje kljub majhnim zunanjim meram v notranjosti ponuja veliko prostora. Upravljanje je nadvse enostavno, kot bi vozili avtomobil z avtomatskim menjalnikom.

10. februar 2012

Elektro črpalka

"E" - Elektro črpalka

V Trbovljah smo slovesno odprli prvo elektro črpalko, ki sodi v sistem infrastrukture enajstih elektro črpalk Elektra Ljubljana in se napaja z Zeleno energijo, proizvedeno izključno iz obnovljivih virov energije. Črpalka je rezultat prizadevanj občine Trbovlje, Službe vlade RS za podnebne spremebe in Elektra Ljubljana. Polnjenje pa bo do konca leta 2012 brezplačno za vse uporabnike električnih vozil. Eletro Ljubljana je vzpostavil tudi portal za iskanje polnilnih mest za električna vozila, kjer se lahko uporabniki električnih vozil registrirajo in si tako s pomočjo mobilnega telefona omogočijo brezplačano polnjenje.

9. februar 2012

Bogdan Barovič: Črno zlato

"Črno zlato" - razstava
Bogdan Barovič je ime, ki ga ni potrebno posebej predstavljati. Zase pravi, da je in da bo po duši ostal Trboveljčan. Za njim sta dva uspešno zaključena mandata županovanja, svoje retorične spretnosti pa je od leta 2000 udejanjal tudi v Državnem zboru Republike Slovenije.
Da besede niso njegovo edino močno izrazno sredstvo, pa je spet dokazal z odprtjem samostojne slikarske razstave v stari galeriji Delavskega doma Trbovlje. Razstava Črno zlato je tematsko posvečena krajem in ljudem v Trbovljah ter Zasavju. Govori o življenju ljudi, njihovi skromnosti in težaškemu delu. Fragmentalno je naravnana v različne “knapovsko – delavske ” vsebine. Za glasbeni vložek je poskrbela odlična mlada kitaristka Katja Hercog, učenka Glasbene šole Trbovlje. Razstava bo na ogled do 18. februarja. Vljudno vabljeni!

8. februar 2012

Slovesnost ob kulturnem prazniku

"Simbol" - nagrada Tončke Čeč
Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, ko se vsi spominjamo pesnika Franceta Prešerna, je Delavski dom Trbovlje gostil podelitev nagrade Tončke Čeč, katero je spremljal tudi bogat kulturni program. Letos jo je za večletno delo ter dosežke na kulturnem področju prejel Moški pevski zbor Zarja. Prisotne je nagovoril župan Vili Treven, prireditev pa je povezovala Katra Hribar Frol.

6. februar 2012

Skupina BIT: Plesna produkcija

"Bit" - več kot ples
BIT, plesna skupina Kulturnega društva B-Boy, je v soboto 4. februarja s hitrimi ritmi in živahnimi nastopi kljub zimskemu vremenu spet dodobra ogrela publiko. Nastopajoči - od najmlajših do tistih malo starejših - so predstavili različne zvrsti plesa in več kot upravičili vse dosedanje uspehe tako doma kot v tujini.

Kult: Ulična fotografija

"Ulica" -  davčna, slepa
Ulična fotografija je zvrst dokumentarne fotografije, ki obeležuje posameznike ali skupine v njihovem spontanem vedenju na javnih mestih. Fotografije prikazujejo življenje ulice in delujejo kot ogledalo družbe. Fotograf lahko po eni strani z izbiro prave kompozicije in določenega trenutka prikaže ljudi na ironičen način, po drugi strani pa lahko poseže tudi globoko v njihovo osebnost. Ulična fotografija je zacvetela v 20. stoletju, ko so se na tržišču pojavile manjše, prenosne kamere.

5. februar 2012

Kult: Galerija Fotografija

"Odnos" - v belih rokavicah
Za nami je obisk Galerije Fotografija v Ljubljani, kjer v teh dneh razstavlja navdušenec nad dokumentarno fotografijo - Čeh Milan Jaros. Serija razstavljenih fotografij je nastala na Kitajskem, v megapolisu Čingčong - v betosnki džungli, ki raste skozi oblake in smog. Poleg razstave Jarosa, so nam v galeriji postregli še nekaj čudovitih zbirk svetovno znanih avtorjev.

1. februar 2012

Kult: Uvod v fotografijo

"Kult" - zgodovina fotografije
Prvo predavanje v sklopu projekta KULT je mladim približalo svet fotografije - igre pisanja s svetlobo. Obiskovalce je skozi zgodovino in krajšo teorijo popeljala Ines, Andrej pa jim je predstavil praktično delovanje fotoaparata.